doorstroom + arbeidsmarkt

arbeidsmarkt

Mechanica

Mechanische technieken

2e graad

Mechanische vormgevings-technieken

Lassen-constructie

3e graad

7e jaar specialisatie

7e jaar Se-n-Se

CNC-machining

Fotolassen

In de finaliteit arbeidsmarkt kan je in de tweede graad Mechanica volgen. Nadien kan je, in de derde graad, beginnen aan de opleiding Lassen-constructie of de opleiding Koetswerk in de afdeling Auto.

Koetswerk

Mechanica (arbeidsmarkt)

Welk profiel heb je?

Ik kan nauwkeurig werken. Ik houd van techniek en met mijn handen werken. Ik werk graag aan een project en kan logisch nadenken.

Mechanische technieken (dubbele finaliteit)

Ik ben geïnteresseerd in techniek en kan zeer nauwkeurig werken. Daarnaast werk ik graag met computers en machines. Ook een theoretische achtergrond (mechanica, meettechniek, energiekringen) schrikt mij niet af.

Lassen-constructie (arbeidsmarkt)

Ik kan goed met mijn handen werken, maar ook machines (lasrobots) wekken mijn interesse. Ik hou wel van wat afwisseling (TIG, MIG MAG, elektrodelassen) en kan zowel zelfstandig als in team werken.

Mechanische technieken (dubbele finaliteit)

Lessentabel 3e en 4e jaar

algemene vakken

Dubbele finaliteit betekent dat deze opleiding je voorbereidt op zowel de arbeidsmarkt als verder studeren in het hoger onderwijs.

2u godsdienst

2u lichamelijke opvoeding

1u aardrijkskunde

1u geschiedenis

1u natuurwetenschappen

4u Nederlands

2u Engels

2u Frans

Inhoud opleiding tweede graad

Mechanische technieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. De leerlingen ontwikkelen onderzoekend en contextgericht inzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: mechanica, materiaalleer en thermodynamica. Ze denken in functie van het proces en zijn technologisch vaardig in CAD/CAM, verspanende technieken, niet- verspanende technieken en (de)montagetechnieken.

3e jaar: 1u MEAV

4e jaar: geen MEAV

(Maatschappelijke, economische
en artistieke vorming)

specifiek gedeelte

3u wiskunde

3e jaar: 13u mechanische technieken

4e jaar: 14u mechanische technieken

Mechanische vormgevingstechnieken (dubbele finaliteit)

Lessentabel 5e jaar

Inhoud opleiding derde graad

algemene vakken

De modernisering van het onderwijs loopt vanaf schooljaar 2023-2024 door tot in het vijfde jaar. In het zesde jaar is het nog TSO.

Het vijfde jaar Mechanische vormgevingstechnieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. De leerlingen ontwikkelen onderzoekend en contextgericht inzichten in de toegepaste wiskunde en wetenschappen: mechanica, materiaalleer en thermodynamica. Ze denken in functie van het proces en zijn technologisch vaardig in CAD/CAM, verspanende technieken, niet- verspanende technieken en (de)montagetechnieken.

wordt aangevuld

specifiek gedeelte

Lessentabel 6e jaar

In het zesde jaar wordt de basiskennis van mechanische principes verder uitgediept. Het gaat echter niet over een theoretische, maar eerder om een praktische uitdieping.

Je leert mechanische constructies en installaties vormgeven vanaf het studiebureau tot en met de realisatie. De verschillende CNC technieken vormen hierbij een belangrijk onderdeel. Je leert de verschillende aspecten van het ontwerpen tot en met de realisatie en kan deze toelichten en interpreteren.

algemene vakken

1u aardrijkskunde-

natuurwetenschappen

2u Engels

2u Frans

1u geschiedenis

2u godsdienst

2u lichamelijke opvoeding

2u Nederlands

2u wiskunde

technische vakken

NA JE STUDIES

kan je gaan werken.

Verder studeren kan ook in onze Se-N-Se specialisatierichting CNC-machining.

1u CAD/CAM

2u materialenleer en machineonderdelen

2u meettechnieken

2u technisch tekenen

2u vormgeving en vakeconomie

praktische vakken

8u realisaties hout

2u werkplekleren

Knelpuntberoepen 2022

7e jaar Se-n-Se: CNC-machining

Lessenpakket

Na de derde graad in het technisch onderwijs / dubbele finaliteit behaal je je diploma. Je kan op onze campus nog een 7e jaar secundair-na-secundair volgen om je te specialiseren. Je behaalt dan een tweede diploma secundair onderwijs.

CAD/CAM verspaning

CNC productietechniek

Werkplekleren

Communicatie en management

Inhoud opleiding

Verspanen is niet meer wat het vroeger was. Computers zijn niet meer weg te denken uit verspaning. Met deze opleiding word je de hoogopgeleide technicus waar de industrie naar op zoek is. Ben je gepassioneerd door verspanen en heb je een diploma 6TSO of 7BSO? Schrijf je dan zeker in voor ons 7e jaar CNC-machining!

Knelpuntberoepen 2022

NA JE STUDIES

kan je meteen aan het werk!

Waar heb je les?

Goed uitgeruste vaklokalen

Een ruime moderne machinezaal

De nieuwste machines

Mechanica (finaliteit arbeidsmarkt)

Finaliteit arbeidsmarkt betekent dat deze opleiding je voorbereidt op de arbeidsmarkt. (vroegere BSO)

Lessentabel - 32 lesuren

Inhoud opleiding Mechanica tweede graad

algemene vakken

2u godsdienst

2u lichamelijke opvoeding

Mechanica is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. De leerlingen denken in functie van de realisatie en ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden in verspanende technieken, niet-verspanende technieken, (de)montagetechnieken, lassen en koetswerk.

De leerlingen Mechanica realiseren producten in ferro-, non-ferro- en kunststofmaterialen en lassen constructies. Ze verdiepen zich in computergestuurde vormgevingsmachines en lasprocedures.

project talen

3u Nederlands

2u Engels

project wetenschappen-mavo

1u wiskunde

1u natuurwetenschappen

3u maatschappelijke vorming

specifiek gedeelte

18u mechanica

Lessentabel 5e jaar

Inhoud opleiding Lassen-constructie derde graad

algemene vakken

De modernisering van het onderwijs loopt vanaf schooljaar 2023-2024 door tot in het vijfde jaar. In het zesde jaar is het nog BSO.

In het vijfde jaar heet de opleiding Lassen-constructie. Dit is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. De leerlingen denken in functie van de realisatie en ontwikkelen materiaalkennis en technisch-operationele vaardigheden in het lassen van hoeknaad-, plaat- en pijpverbindingen in alle posities met een halfautomaat en TIG- lasproces, (de)montagetechnieken.

wordt aangevuld

specifiek gedeelte

wordt aangevuld

In het zesde jaar volg je Lassen-constructie (BSO). Deze praktijkgerichte opleiding leidt je op tot een volleerd lasser. Je krijgt verschillende lastechnieken onder de knie. Je leert snijbranden, slijpen en polieren en plaatbewerkingsmachines bedienen. Je leert constructies monteren, hechten, lassen... Deze kennis en vaardigheden verwerf je voornamelijk al doende. Op je programma staan weinig algemene vakken.

Lessentabel 6e jaar

algemene vakken

2u godsdienst

2u lichamelijke opvoeding

4u PAV

technische vakken

5u lassen-constructie

2u technisch tekenen

NA JE STUDIES

kan je gaan werken.

Je kan specialiseren in ons zevende specialisatiejaar Fotolassen.

praktische vakken

11u realisaties lassen-constructie

8u werkplekleren

Knelpuntberoepen 2022

7e specialisatiejaar: Fotolassen

Lessentabel 7e jaar

algemene vakken

Na de derde graad in het beroepssecundair onderwijs / in finaliteit arbeidsmarkt behaal je je getuigschrift. Je kan op onze campus nog een 7e jaar volgen om je te specialiseren. Je behaalt dan ook je diploma secundair onderwijs.

2u Engels

2u godsdienst

2u lichamelijke opvoeding

4u wiskunde

2u PAV

Inhoud opleiding specialisatiejaar

In deze praktijkgerichte studierichting leer je op een meer intensieve wijze de technologie om gekwalificeerde laswerken uit te voeren via labo lasonderzoek, lasmetallurgie en kennis van het lassen van aluminium. Je leert lasconstructies uitvoeren en lassen volgens opgelegde criteria. Je houdt rekening met veiligheid, milieu en kostprijs.

technische vakken

8u fotolassen

praktische vakken

12u realisaties fotolassen

2u werkplekleren