Info tweede graad - finaliteit arbeidsmarkt

De modernisering van het onderwijs loopt vanaf schooljaar 2021-2022 door tot in het derde jaar en in schooljaar 2022-2023 tot in het vierde jaar. We onderscheiden studierichtingen met finaliteit doorstroom, arbeidsmarkt of beide. Finaliteit arbeidsmarkt betekent dat deze opleiding je voorbereidt op de arbeidsmarkt. (vroegere BSO)

In de tweede graad met finaliteit arbeidsmarkt kan je op onze campus kiezen uit drie studierichtingen: Hout, Mechanica en Elektriciteit.

Deze opleidingen hebben een basispakket van 14 lesuren met algemene vakken. Dit zie je hieronder. Bijkomend kies je dan het specifieke gedeelte met de technische en praktische vakken. In totaal heb je dan een lessenpakket van 32 lesuren.

Basispakket algemene vakken

Basispakket: 14 lesuren

ALGEMENE VAKKEN

2u godsdienst

2u lichamelijke opvoeding

3u Nederlands

2u Engels

1u wiskunde

1u natuurwetenschappen

3u maatschappelijke vorming

Elektriciteit

Hout

Mechanica

18u elektriciteit

18u mechanica

SPECIFIEK GEDEELTE

SPECIFIEK GEDEELTE

SPECIFIEK GEDEELTE

18u hout

totaal 32 lesuren

totaal 32 lesuren

totaal 32 lesuren

Mechanica is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. De leerlingen denken in functie van de realisatie en ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden in verspanende technieken, niet-verspanende technieken, (de)montagetechnieken, lassen en koetswerk.

Elektriciteit is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. De leerlingen denken in functie van de realisatie en ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden in huishoudelijke en niet- huishoudelijke elektrische installaties, elektropneumatica, (de)montagetechnieken, sanitaire installatietechnieken en onderhoudstechnieken in een context van voertuigen.

Hout is een technisch-praktische studierichting in de arbeidsmarktfinaliteit. De leerlingen maken kennis met massief hout, houtachtige plaatmaterialen, verspaningstechnologie en constructies. Ze maken gebruik van digitale technologieën om het technisch proces voor te bereiden en ontwikkelen technisch-operationele vaardigheden voor het machinaal realiseren van constructies en projecten in massief hout en houtachtige plaatmaterialen. Zorg voor het milieu, veilig en ergonomisch werken en circulaire economie vormen een rode draad doorheen de studierichting.

De leerlingen Mechanica realiseren producten in ferro-, non-ferro- en kunststofmaterialen en lassen constructies. Ze verdiepen zich in computergestuurde vormgevingsmachines en lasprocedures.

De leerlingen Elektriciteit gaan aan de slag met elektrotechnische installaties, elektromechanische toepassingen of voertuigen. Ze verdiepen zich in nieuwe installatietechnieken, onderhoudstoepassingen, elektrificatie van voertuigen en het instellen van toestellen via apps.

De leerlingen Hout verdiepen zich in het realiseren van projecten in massief hout en houtachtige plaatmaterialen. Ze ontwikkelen technische vaardigheden en leren denken in functie van het technisch proces, de afwerkingsgraad en het eindresultaat. Ze werken geïnformeerd en toepassingsgericht met grondstoffen en materialen.

studieaanbod 2e graad

studieaanbod

onze campus